کد مطلب: 116189
کوه‌يخي « ايدز» را جدي بگيريد!
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 642

به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از قدس انلاين، اين هشداري است که مسؤولان مي‌دهند، در حالي که برآوردها بيانگر آن است که شيوع «اچ‌آي‌وي» از طريق روابط جنسي نامتعارف در سالهاي آينده 5 برابر مي‌شود و به اذعان کارشناسان، رشد انتقال ايدز، آتشفشان اين بيماري مهلک را در کشور شعله‌ور مي‌کند، اگر آگاهي مناسب به نسل جوان کشور داده نشود!


قاتل 30 ميليوني
بيش از 30 سال از آغاز همه‌گيري جهاني ايدز گذشته است و در اين مدت، حدود 65 ميليون نفر به اين ويروس مبتلا شده‌اند، 30 ميليون مبتلا جان باخته‌اند و 33 تا 35 ميليون نفر هم همچنان مبتلا هستند. البته طبق بررسي‌ها، موارد جديد بيماري ايدز در جهان رو به کاهش است که اين موضوع، بارقه اميدي است که ما هم مي‌توانيم اين عفونت را شکست دهيم؛ به شرط آگاهي‌بخشي و پرهيز از سانسور و اطلاع‌رساني ناقص و با يک برنامه و مديريت جدي و دقيق.


غم‌انگيز‌ترين تراژدي
دکتر مرضيه وحيد دستجردي در زمان تصدي وزارت بهداشت بر اين مدعا صحه گذاشت که آموزش و اطلاع‌رساني در رابطه با «اچ‌آي‌وي» نقطه ضعف ماست و زماني بايد خوشحال باشيم که همه آحاد جامعه در معرض اطلاعات مناسب و کافي قرار گيرند. وي در همايش کشوري ايدز، اعلام کرده بود در حال حاضر تنها 16 درصد 15 تا 24 ساله‌هاي ما در معرض اطلاعات مربوط به اين بيماري قرار گرفته‌اند و متاسفانه 84 درصد ديگر اطلاعات لازم را ندارند.
اکنون نيز کارشناسان همچنان معتقدند ميزان انتقال ايدز از طريق روابط جنسي نامتعارف نسبت به ساير روشها، پايين‌تر، اما رشد آن خيلي بيشتر است. آنها تأکيد مي‌کنند رشد ايدز تزريقي در کشور کنترل شده، اما رشد انتقال ايدز از طريق جنسي خيلي بيشتر و نگران‌کننده شده است و بايد دقت داشت هر يک زن ويژه مي‌تواند بطور متوسط 5 نفر را مبتلا کند.
در اين ميان جاي خالي «آگاهي» در رويارويي با اين بيماري غم‌انگيز بيش از هر زمان ديگر اهميت دارد. فراموش نکنيم ايدز يک بيماري «رفتاري» است و بزرگترين سلاح در برابر آن «آگاهي» از شيوه‌هاي عمل اين ويروس خاموش، اما خطرناک است. خانواده‌ها و جوانان بايد محدوده رفتارهاي پرخطر و شيوه برخورد با آنها را بياموزند.


آموزش؛ اصل اول پيشگيري
چند روز پيش، معاون بهداشتي وزير بهداشت نيز «آموزش» را اصل و اساس پيشگيري و کنترل ايدز در دنيا دانسته و گفته بود: تمام متخصصان، انديشمندان و محققان درباره انتقال ايدز از طريق مسايل جنسي به سه جمله رسيده‌اند: «خويشتنداري، ازدواج و در غير اين صورت، استفاده از ابزار ايمن در روابط جنسي».
دکتر علي‌اکبر سياري با بيان اينکه «چنين مباحثي بايد ترويج و آموزش داده شود»، بر لزوم حمايتهاي اجتماعي از مبتلايان به ايدز تاکيد کرده و گفته است: اين بيماران نيز حق حيات و زندگي عادي دارند و مانند ديگر افراد در جامعه شغل مي‌خواهند و بايد همچون افراد معمولي در جامعه زندگي کنند.


کوه‌ يخي يا آتشفشان ايدز
به گفته وي، در حال حاضر 26هزار مبتلا به «اچ‌آي‌وي» مثبت در کشور شناسايي شده‌اند، اما به باور کار‌شناسان، در رابطه با وضعيت «اچ‌آي‌وي» در کشور با پديده کوه‌يخي مواجه هستيم؛ يعني همه افرادي که به اچ‌آي‌وي مبتلا شده‌اند، لزوما اچ‌آي‌وي+ نيستند و به همين دليل توصيه اکيد مي‌شود هر کس تصور مي‌کند ممکن است با ويروس مواجه شده باشد و رفتار پرخطر داشته، به مراکز مشاوره مراجعه و خدمات رايگان و محرمانه را دريافت کند.
بنا بر تخمين‌هاي برخي مسؤولان، ما 3 تا 4برابر شمار موارد شناخته و ثبت شده بيمار مبتلا به ايدز داريم؛ يعني در حال حاضر نزديک به 90 هزار مورد مبتلا در کشور داريم که بسياري از اين افراد از وضعيت بيماري خود خبر ندارند و شبکه بهداشتي کشور هم آنها را نمي‌شناسد! آنچه مسلم است اينکه الگوي انتقال اچ‌آي‌وي مثبت در حال تغيير است و بسوي الگوي انتقال جنسي پيش مي‌رويم. اگر دخالت مؤثر نباشد، کنترل «اچ‌آي‌وي» از دست خارج و پيش‌بيني مي‌شود تا سال 2014، «اچ‌آي‌وي» به جمعيت عمومي ورود پيدا کند و آتشفشاني وحشتناک را به راه اندازد!


ايدزي‌ها، بيمار هستند نه مجرم
در اين رابطه، تغيير نگرشها به اچ‌آي‌وي و رفع انگ از مبتلايان نيز ضروري است؛ اين بيماري يک انگ و تبعيضي دارد که در تمام جوامع به نوعي وجود دارد، اما بايد توجه داشت اين افراد، بيمار هستند و نه مجرم. البته انگ و تبعيض وابسته به درجه آگاهي افراد است و تغيير نگرش و افزايش آگاهي زمان مي‌برد، اما هر چه تبعيض کمتر باشد، بهترين کمک را به کنترل انتقال اين بيماري کرده‌ايم.
افزايش دسترسي زنان آسيب‌پذير به خدمات مشاوره و درمان نيز از اهميت ويژه‌اي برخوردار است؛ همسران مصرف‌کنندگان مواد مخدر و زناني که خودشان مصرف‌کننده مواد مخدر هستند و زناني که ارتباطات جنسي متعدد دارند، زنان آسيب‌پذير تلقي مي‌شوند که مي‌توانند به مراکز مشاوره‌اي مراجعه کنند و خدمات رايگان بگيرند و اين دسترسي‌ها بايد افزايش يابد.


همه خدمات محرمانه است
رئيس مرکز مديريت بيماري‌هاي وزارت بهداشت با بيان اينکه خدماتي که به زنان ويژه از سوي سازمانهاي مختلف داده مي‌شود، عمدتا خدمات پيشگيري و مشاوره است، به خبرنگار ما مي‌گويد: سعي مي‌کنيم همه خدماتمان محرمانه باشد تا آنها احساس آرامش‌ خاطر داشته باشند و به ما مراجعه کنند. دکتر محمدمهدي گويا، مي‌افزايد: اقدام ديگر اينکه از بين خودشان، کساني که رفتارهاي پرخطرشان را کنار گذاشته‌اند، در معرفي ديگران با ما همکاري مي‌کنند. بر اين اساس پس از مراجعه اين افراد به مراکز، خدمات پيشگيري، مشاوره و درمان بيماري‌هاي آميزشي را انجام مي‌دهيم و اگر خودشان راغب باشند، آزمايش «اچ‌آي‌وي» هم از آنها مي‌گيريم.


تابوي اطلاع‌رساني را بشکنيم
به باور دکتر مينو محرز، رئيس مرکز تحقيقات ايدز، اينکه کشور ما تا کنون موفقيت زيادي در کنترل رفتارهاي پرخطر جنسي به دست نياورده، به دليل سانسور اطلاع‌رساني است و تا اين تابو نشکند، نمي‌توان از کنترل ايدز صحبت کرد. اين در حالي‌است که با شفاف‌سازي اطلاعات، به طور قطع در اين زمينه موفق خواهيم شد، زيرا به گفته دکتر محرز، در حال حاضر، امکانات بهداشتي کشور در حد مطلوبي قرار دارد و مبتلايان با جديد‌ترين روشها، درمان مي‌شوند، اما از نظر آموزشي همچنان نگاه منفي برخي مسؤولان بر مسير پيشگيري از اين بيماري سايه انداخته است. بايد تابوي ايدز را بشکنيم و اعتماد مردم را جلب کنيم تا به سوي مراکز مشاوره رفتاري بيايند.

 

 

 

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html